COVID Sonrası Dünyada Ekonomik Eşitsizlikle Mücadelede Gini Katsayısı

TR:

Otomasyon ile geleneksel sektörler arasında insanlığın yerini bulmaya çalıştığı ekonomik dinamiklerin değişimiyle birlikte, birçok hanenin geleceği tehlike altındadır. Böyle bir belirsizlik ve çalkantı döneminde, makroekonomi, bir ülkedeki ekonomik büyümeyi engelleyen sorunlarla mücadele etmeyi amaçlar. Makroekonominin temel hedefleri arasında düşük ve istikrarlı bir enflasyon oranını korumak, düşük işsizlik seviyesini sağlamak, ekonomik döngünün yarattığı dalgalanmaları azaltmak, uzun vadeli ve sürdürülebilir büyüme için istikrarlı bir ekonomik ortam oluşturmak ve gelirin adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamak yer alır.

Gelirin eşit dağıtılması ve bazı ülkelerin bu hedefe ulaşmadaki tutumları bu raporda ayrıntılı olarak ele alınacaktır; ancak mutlak gelir eşitliğinin ne arzu edilen ne de ulaşılabilir bir sonuç olduğu unutulmamalıdır. Ekonominin çelişkili hedefleri olan büyüme ve eşitlik meselesi bu konunun merkezindedir; zira eşitliği sağlama çabaları refah kaybına yol açabilir ve hem mikro hem de makro ölçekte ekonomik büyümeye zarar verebilir. Bu nedenle, ülkelerin dikkatli bir değerlendirme sürecinin ardından her iki unsuru da dengeleyen çözümler üretmeleri tavsiye edilmektedir. Bu rapor, gelir dağılımının Gini katsayısı bağlamında ele alınmasını, gelir eşitsizliğinin toplum üzerindeki yansımalarını, Gini katsayısının nasıl hesaplandığını, sonuçlarını ve yorumlarını, Lorenz eğrisini ve ekonomik eşitsizliği azaltmaya yönelik mali ve sosyal araçları detaylandıracaktır.

Ekonomik eşitsizlik, bir ülkedeki bireylerin ekonomik ihtiyaçlarını karşılama yeteneklerindeki farklılıkları ifade eder ve gelir, servet, eğitim, sağlık, beslenme, cinsiyet gibi birçok faktörün sonucu olarak ortaya çıkar. Gelir eşitsizliği ise, bir ülke veya nüfus içerisindeki gelir dağılımının dengesizliğinden kaynaklanır. Bu bağlamda, gelir; bireylerin istihdamlarından elde ettikleri kazançların yanı sıra, tasarruf hesaplarından ve tahvil yatırımlarından gelen faizler, borsa hisselerinden (stok) elde edilen temettüler, sahip olunan ve kiraya verilen mülklerden elde edilen gelirler, emeklilik maaşları veya devlet yardımları gibi çeşitli kaynaklardan sağlanan maddi kazançları içerir.

Gelirin adaletsiz dağılımı, sosyal güvenlik ağlarından yoksun piyasa temelli/neoliberal politikaların yaygın bir sonucu olup, toplumda birçok sosyal soruna yol açabilir.

Yazar: Aslı Erdem


ENG:

With the shifting dynamics of economics as humankind finds its place between automation and traditional sectors, the future of many households is at stake. In such a period of turmoil and unpredictability, macroeconomics aim to tackle the obstacles that hinder economic growth in a country. The main goals of macroeconomics include maintaining a low and stable rate of inflation, maintaining low unemployment, reducing the fluctuations created by the business cycle, promoting a stable economic environment for long-term and sustainable growth, and ensuring the equitable distribution of income. Distributing income equally and the stances of certain countries in achieving this goal will be discussed extensively in this report; however, it must be borne in mind that absolute income equality is not a desired outcome nor is it achievable. The conflicting goals of economics, growth versus equity is central to this issue, as every attempt to achieve equity leads to welfare loss and hurts economic growth, both in the micro and macro scale. Therefore, countries are advised to, after due consideration, devise solutions that include a balance of both elements. This report will expand on the issue of distributing income equally with regards to the Gini coefficient, and the spillover impacts of the unequal distribution of income on society, including how the Gini coefficient is derived, its implications and interpretations, the Lorenz curve and monetary and social means to counter economic inequality.

Economic inequality is the extent to which people in a country diverge in their ability to meet their economic needs, and exists as a result of many factors such as income, wealth, education, health, nutrition, gender and so on. Income inequality, however, results from the unevenness of the dispersion of income within a country/population. With this regard, income consists of “the money that people receive from their employment as well as other sources including interest from savings accounts and holdings of bonds, dividends from shares (stocks) in the stock market, rents from property that is owned and rented out, pensions or government benefits.” The unequal distribution of income is a pervasive repercussion of market-based/neoliberal policies that lack social safety nets and can bring about numerous social problems.

Author: Aslı Erdem