Uluslararası Ceza Hukuku: Savaş Suçları ve Soykırımın Yargılanması
TR:
Günümüz dünyasında, Uluslararası Ceza Hukuku, savaş suçları ve soykırım gibi ciddi uluslararası suçları ele alarak faillerin hesap verebilirliğini sağlamak ve mağdurlar için adalet tesis etmek açısından kritik bir rol oynamaktadır. Diğer hukuk dallarından farklı olarak, uluslararası ceza hukuku, uluslararası antlaşmalar, örf ve adet hukuku kuralları ve özellikle Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ile ad hoc mahkemelerin kararları doğrultusunda şekillenen dinamik bir yapıya sahiptir.
Savaş suçları, savaşın geleneklerine ve ahlaki değerlere aykırı ciddi uluslararası ve askeri ihlalleri kapsarken, soykırım, ulusal, etnik, ırksal veya dini bir grubun kasten yok edilmesini ifade eder. 1899 ve 1907 tarihli Lahey Sözleşmeleri ile 1949 tarihli Cenevre Sözleşmesi'nde savaş suçu olarak tanımlanan fiiller veya 1948 tarihli Soykırım Sözleşmesi kapsamında soykırım olarak nitelendirilen eylemler, yargılama ve adalet sürecine tabi tutulur.
Bu suçların kovuşturulması, hukuki ve siyasi açıdan önemli zorluklarla karşılaşmaktadır. Hukuki yetki ve kolluk yetkisi, devlet iş birliği ve bağlayıcılık gibi konular bu süreçte en büyük engellerden bazılarıdır. Ancak tüm bu engellere rağmen, uluslararası toplum, hesap verebilirliği ve adaleti güçlendirme, gelecekteki insanlık suçlarını önleme ve küresel adaleti teşvik etme yönündeki çabalarını sürdürmektedir.
Bu rapor, savaş suçları ve soykırımın yargılanmasına ilişkin hukuki çerçeveyi, tarihi örnekleri ve günümüzde karşılaşılan zorlukları ele almakta, ayrıca Uluslararası Adalet Divanı (UAD) ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) farklı ülkelerdeki yargılama süreçlerinde oynadığı hukuki bağlayıcılığı incelemektedir.
Yazar: Deniz Tamer
ENG:
In our modern world, International Criminal Law plays a crucial role in addressing serious international crimes, such as war crimes and genocide, while ensuring accountability for perpetrators and justice for victims. Unlike other branches of law, international criminal law is unique in its evolution through international treaties, customary norms, and institutional decisions, particularly those of the International Criminal Court (ICC) and ad hoc tribunals. War crimes regard serious international and military transgressions, violating customs of war and moral values, while genocide is the intentional destruction of a national, ethnic, racial, or religious group. Any action defined as a war crime under the 1899, 1907 Hague Convention and the 1949 Geneva Convention or genocide under the 1948 Genocide Convention is deemed for trial and justice. Prosecution of these crimes faces significant legal and political challenges, including issues of both legal and law enforcement jurisdiction, state cooperation, and the question of binding. Despite these obstacles, international efforts continue to strengthen systems for accountability and justice while also preventing future atrocities, and promoting global justice.
This report examines the legal framework, historical examples, and contemporary challenges in prosecuting war crimes and genocide, legal binding of the International Court of Justice (ICJ) and ICC while prosecuting in different countries.
Author: Deniz Tamer